in

Kedilerde Şeker Hastalığı

Kedilerde Şeker Hastalığı Nasıl Oluşur?

Kedilerde şeker hastalığı; diyabet hastalığı yada diabeus mellitus olarak insanlarda olduğu gibi adlandırılabiliyor. Aynı şeker hastası insanlar gibi şeker hastası kediler de beslenmelerine çok dikkat etmeli. Daha doğrusu vekili ve velisi olarak hayvan sahibi dikkat etmeli. İnsanlarda olduğu gibi genetik sebepler kedilerde şeker hastalığının oluşmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalar 8 yaş üzeri , yaşlı ve obez kedilerde diabetus mellitus daha fazla şekillenmektedir.

Kedilerde Şeker Hastalığı Nasıl Şekillenir?

Kedilerde Şeker Hastalığı insülin metabolizmasının bozulmasından kaynaklanıyor. Östrojen ve Progesteron hormonlarının dengesizliği yada pankreastan İnsülin yeterli salgılanmayınca kandaki şeker oranı çok yüksek seviyelere çıkıyor. Şeker oranının düşürülmesi için organlardan salgılanmayan insülin hazır bir şekilde enjeksiyon ile alınması gerekiyor. Ya da tam tersi insülin vücuttan fazla oranda salgılanıyor kanda şeker oranı çok düşüyor.

Hangi Belirtiler Vardır?

Hayvan sahibi çok su içme ve çok idrara çıkma şikayetini bu hastalıkla birlikte belirtir. Kandaki yüksek şeker böbrekler tarafından atılmaya çalışılır, dolayısı ile idrarda da yüksek şeker çıkar. Kedimiz İdrara bu nedenle çok çıkar.

Şekeri vücut insulinden dolayı kullanılamadığı için kedimizin iştahı olmasına rağmen zayıflar. Zayıflık, yürüyüş bozukluğu, nöbetler halinde titremeler gibi belirtilerle gelen Hipoglisemi olarak adlandırılan şekerin düşüşü karaciğer hastalıklarında, özellikle yavrularda yetersiz beslenme durumunda veya yanlış ilaç kullanımı ile oluşabilir. Kusma, iştah kaybı, hızlı solunum gibi belirtilerle yatar halde şok pozisyonunda gelen hiperglisemi olarak adlandırılan şekerin yükselmesi insülin metabolizması ile ilgili organ bozukluklarında şekillenir.

Şeker kedilere verildiğinde gözleri kör eder diye halk arasında dolaşır. Dengesiz olarak verilen yüksek miktarda şeker kedilerde gözlerde katarakt oluşması ve ağızda aseton kokusu belirti veren şeker hastalığına sebep olur. Karaciğere hasar veren hastalıklarda şeker hastalığının görülmesi muhtemeldir. Ketoasidozis denilen form kusma, dehidrasyon ve solunum problemleri ile birlikte geliyorsa tedavi olumlu değildir, mutlaka yoğun bakım gerekir. Çok sık görülmesede hastalığın diabetic nöropati şekli kedimizin arka ayaklarını düzgün kulllanamamasına sebebiyet verir. Vücuttaki yağlar yakılmıştır ve kas yıkımı başlamıştır. Ayaklar güçsüzleşir, arka ayak tabanları ile yere basmaya çalışır. Damar ve sinir sisteminde meydana gelen hasarlardan dolayı da yaraların geç iyileşmesi de görülmektedir.

Kedilerde şeker hastalığı şişman kedi

Nasıl Tedavi edilir?

Kedilerde Şeker Hastalığının kontrolünde hastalığın çeşidine göre bir çok kontrol ve tedavi yöntemi vardır. Konusunda uzman bir hekiminizin yönlendirmesi ile her an karşılaşabileceğiniz krizler ile ilgili hazırlıklı olmalısınız. Şekeri düşük kediniz için acil durumlarda kullanacağınız glikoz macununu yanınızda taşımanız gerekebilir. Yüksek şekeri olan kedilerimizde hekiminizin belirleyeceği şekilde ve dozda bazen günde bir yada iki deri altı yolla insülün hormonu verilmesi gerekebilir. Fazla verilen insülin hormonunun da komaya sokabileceği unutulmamalıdır. Tedavi sırasında güçsüzleşen kaslar ve sinirler ile ilgili sinir sistemi ile ilgili A vit, B Vit, C vit, Çinko gibi vitamin mineraller de kullanılacaktır.

Nasıl Beslemeliyim?

Obesite problemi ile karşı karşıya olan, insülin dengesizlikleri ile ilerleyen dönemde Kedilerde Şeker Hastalığı ile karşılaşma riskimiz de fazladır. Bundan dolayı dengeli bir beslenme programı uygulamak önemlidir. Kedimizin yüksek şekeri var ise Glisemik indeksi düşük kuru mamalar seçilmelidir. Yada tamamen hastalığa özel üzerilmiş prescription adı verilen kuru mamalar kullanılabilir. Bu mamalar genelde lif içeriği yüksek mamalardır. Kediniz ideal ağırlığında olmalı, onun sağlığı için tombiş tombiş sevmemelisiniz.

Bir önceki yazımızda köpeklerde çikolatanın zararlarından bahsetmiştik. Köpeğinize çikolata vermeden önce mutlaka okuyun.

Bu İçeriği Oylamak İstermisiniz?

Yazar Vet.Hek.Ender ER

Pet Günlüğü yöneticisi, Tecrübesine güvenebileceğiniz kedi-köpek Klinisyeni, Sosyal, aktif, pozitif, çözüm üretici, girişimci, yenilikçi, teknolojik. Vet.Hek. Ender ER'i Facebook'ta takip etmeyi unutmayın - Facebook

Bir Yorum

Leave a Reply

    Bir geri bildirim

    1. Pingback:

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Samoyed Irk Analizi

    Samoyed Irk Analizi ve Özellikleri

    Hayvan Hakarı ve vicdan

    Hayvan Hakları İçin En Önemli Gereksinim Vicdandır